Pagina's

Praktijk

 

De publieke ruimte is van......?  
De publieke ruimte is allang niet meer van iedereen. Die ruimte wordt beheerst door vergunningen, door winkeliers die bepalen hoe 'hun' straten en pleinen mogen worden gebruikt en door projectontwikkelaars die gaten in muren slaan. Maar mensen beginnen de publieke ruimte terug te eisen, zoals bij de Berlijnse Muur . Is dat wat in een democratie bedoeld wordt met We, the people...?

Kan een buurt iets in eigendom hebben dat gestolen kan worden?  
Het overkwam bewoners in het noorden van Londen. Het werk 'Slave Labour' van straatkunstenaar Banksky is van de muur gehaald en dook later op in Miami om voor veel geld geveild te worden. Bewoners eisten 'hun' kunstwerk terug. Maar de autoriteiten waken ervoor om het diefstal te noemen.Want kan een 'buurt' iets in eigendom hebben? En kun je iets van de buurt stelen?

Rioolheffing
Sinds 2008 is rioolrecht veranderd in rioolheffing: een belasting waar geen rechtstreeks profijt voor de belastingbetaler tegenover hoeft te staan. Het geeft gemeenten het recht om mensen een algemene heffing op te leggen voor riolering. Maar leent riolering zich wel voor een algemene heffing? Er kan al snel iets gaan knellen, zoals bij garageboxhouders in Rotterdam.

Afval Adoptie Gemeente Arnhem bespaart op stadsreiniging door bewoners een adoptiecontract te laten tekenen waarin zij zich verplichten de afvalbakken geregeld te legen. Er mag geen afval uitsteken want dan wordt de afvalbak alsnog weggehaald. Maar hoe kunnen bewoners dat contract nakomen? Ze kunnen elkaar immers niet dwingen het werk ook echt te doen, ze hebben geen bindende bevoegdheid naar elkaar. En: hoeven bewoners nu ook minder belasting te betalen of blijven we hetzelfde betalen voor minder dienstverlening en voorzieningen?